Hola Danmark!
Lorena Retamero (Til venstre) og Begona Renteria med praktikvejleder Lili Skibby fra Nederbylund. De to spanske elever har været overraskede over, at der i alle boliger på Nederbylund er lifte.

De to elever, Begona Renteria, 32 år, og Lorena Retamero, 35 år, kommer fra uddannelsesinstitutionen IES Zaraobe BHI, der ligger i Baskerlandet.

Eleverne er i gang med en uddannelse, der svarer til den danske social- og sundhedshjælper. Efter 18 måneders teori på den spanske skole, hvor de blandt andet arbejder med simulation, skal de tre måneder i praktik, og her er det en mulighed at komme til udlandet.

"Vi havde hørt meget om den danske velfærdsmodel og, at danskerne er det lykkeligste folkefærd i verden, så vi ville gerne til Danmark og opleve kulturen", fortæller de.

Gennem Social-og Sundhedsskolen Fredericia - Vejle - Horsens fik de kontakt til ældrecentret Nederbylund i Tørring, der ligger i Hedensted Kommune, og en aftale blev indgået.

De to spanske elever har de sidste tre måneder arbejdet på ældrecentret, og det har været en stor oplevelse for dem.

"Vi har været overraskede over, at der i alle boligerne på centret er lifte. Hjælpemidler til at skåne ryggen er ikke så udbredte i Spanien. I Danmark har vi også stiftet bekendtskab med elektriske vendesystemer, og vi synes, at hjælpemidlerne gør, at man kan bruge kræfterne på eksempelvis flere sociale aktiviteter for de ældre", fortæller de.

De spanske elever er også positive overfor, at de ældre på Nederbylund får lov at bestemme, hvornår de eksempelvis vil spise og, at de bor i egne boliger med møbler og andre ting, som de selv har medbragt.

"De ældrecentre, vi kender i Spanien, er langt mere institutionaliserede. Også uniformerne i Danmark er mere afslappede end de spanske, og det gør relationen til de ældre tættere, mener vi", siger eleverne.

De to spanske elever er også begejstrede for demensafsnittet på Nederbylund. Noget, de ikke har stiftet bekendtskab med i Spanien. Lorena arbejdede under sin praktik på Nederbylund i demensafsnittet, mens Begona har været på plejegangen.

For Nederbylund har det været et frisk pust at have elever fra et andet land i praktik, fortæller social- og sundhedsassistent og praktikvejleder Lili Skibby.

"De har meget gerne villet lære, og sproget har ikke været noget problem. Alle i vores gruppe snakker nu engelsk. Og vi kunne godt igen tænke os at få elever fra udlandet", siger hun.

Praktikopholdet er blevet til med støtte fra EU-programmet Leonardo Mobility, som også danske elever kan komme i praktik i udlandet.Gå tilbage