Kandidater til valgmøde

Eleverne fra skolens Vejle-afdeling var godt forberedte, da kandidater til kommunalvalget kiggede forbi til debat.
Der var fokus på ældreplejen og daginstitutionsområdet i Vejle Kommune, da seks kandidater til det kommende kommunalvalg fredag 15. november 2013 besøgte Social- og Sundhedsskolens afdeling i Vejle.

De seks kandidater var: Knud Møller (Venstre), Holger Gorm Petersen (Dansk Folkeparti), Michael Nørtoft Frydensbjerg (Konservative), Lone Myrhøj (Socialistisk Folkeparti), Dan Skjerning (Socialdemokraterne) og Ole Lynggaard Jørgensen (Radikale Venstre).

De knap 100 elever, som kom fra grundforløbet og uddannelserne til social- og sundhedshjælper og pædagogisk assistent, havde forberedt sig grundigt på valgmødet. Og de var klar til at stille en række skarpe spørgsmål til kandidaterne.

Der blev blandt andet spurgt ind til, om Vejle Kommune både kan være konkurrencedygtig og have råd til en fornuftig service, hvordan kandidaterne vil sikre, at der bliver taget hånd om de svage børn i skolerne, hvorfor politikerne snakker så meget om, at det er vigtigt at tage en uddannelse, når der ikke er arbejde til de unge, når de er uddannede, og hvordan det kan sikres, at institutionerne ansætter faglært personale i form af pædagogiske assistenter.

Et spørgsmål gik også til holdningen omkring brugerbetaling på ældreområdet, ligesom den seneste tids debat i medierne om bleskift var et emne.

”Hvor lang tid skal de ældre sidde med en beskidt ble”, spurgte en elev.

”De ældre skal selvfølgelig på toilettet. Det er ikke et værdigt liv at ligge med en ble”, mente Ole Lynggaard Jørgensen (Radikale Venstre).

”Der bliver ikke tale om bad til de ældre hver dag. I øjeblikket er vi i Vejle på et bad om ugen. Og det er super tragisk, at vi er nået dertil, hvor der for plejepersonalet ikke er tid til en kop kaffe med de ældre. Når det gælder toiletbesøg, skal folk selvfølgelig på toilettet, hvis de kan. Men lider man af inkontinens, er det måske mere værdigt at få en ble på end at tisse i bukserne 10 gange om dagen”, sagde Lone Myrhøj (Socialistisk Folkeparti).

”Det er et spørgsmål om, at vi får gjort op med den kontraktpolitik, der er blevet ført. Behovet for at komme på toilettet er ikke noget, som kan skrives ind i et skema. Man må have tillid til, at medarbejderne gør det, der er nødvendigt. Og så må de pårørende måske se lidt igennem fingre med, at der ikke altid er støvsuget, hvis et toiletbesøg var vigtigere”, lød det fra Dan Skjerning (Socialdemokraterne).

”Som Lone siger, der er nogle, der har glæde af at have ble på. Og bare fordi, der er nogle eksempler i pressen, er det ikke sådan, at man ikke behandler de ældre værdigt. Prøv at spørge de ældre, om de er interesseret i et bad hver dag. Det er de ikke”, sagde Holger Gorm Petersen (Dansk Folkeparti).

”Nu er jeg 66 år, og jeg er meget i tvivl om, hvornår jeg skal til at nøjes med et bad om ugen. Det er ikke værdigt. Der er masser af udstyr, der kan være med til at lette dagligdagen for medarbejderne og de ældre. Og så skal der være større frihed for personalet. Der er alt for megen kontrol i dag. Men der skal også bruges nogle flere penge på området”, mente Knud Møller (Venstre).

”Når det gælder rengøring, ligger vi på hver 14. dag, og det er det Ældre Sagen anbefaler som det maksimale tidsinterval. Jeg vil gerne være med til, at vi hæver niveauet. Men først skal der skabes vækst for erhvervslivet, så økonomien følger med”, sagde Michael Nørtoft Frydensbjerg (Konservative).Gå tilbage