Udflugt til fremtiden

Elever har besøgt det højteknologiske plejecenter Bertram Knudsens Have i Kolding, hvor gulvene har sensorer, der fortæller, hvis en beboer er faldet.
De fremtidige plejecentre vil være helt anderledes indrettet, end dem vi er vant til. Eleverne på teori to på uddannelsen til social- og sundhedshjælper i Social- og Sundhedsskolens afdeling i Fredericia fik en forsmag på, hvordan deres kommende arbejdsplads kan se ud, da de var på rundvisning i det nye, højteknologiske plejecenter Bertram Knudsens Have i Kolding.

Plejecentret, der netop er blevet taget i brug, har blandt andet sensorer i gulvene, der registrerer bevægelser, som bliver overført og behandlet i systemets computer.

Det betyder, at personalet får besked, hvis eksempelvis en beboer forlader sengen og ikke vender tilbage indenfor en given tidsramme, eller hvis en beboer opholder sig for længe på et toilet. Et eventuelt fald vil således hurtigt blive opdaget.

”Det var en oplevelse at besøge centret. Det var godt at se alt det nye”, fortalte fem af eleverne, Louise Tolboe, 18 år, Helene Rasmussen, 21 år, og Aga Thomsen, 28 år, alle fra Kolding, og Christina Jensen, 31 år, og Anna Bang, 22 år, begge fra Fredericia.

De var imponerede af sensor-gulvene men også loftsliftene, der kunne sørge for transport af beboerne fra deres stuer og ud på badeværelserne.

”De begrænser antallet af løft, fordi du ikke skal have beboeren fra en lift og over i en kørestol. Beboeren kan blive i liften hele vejen ud på badeværelset”, forklarede de.

Eleverne var også begejstrede for, at gangene på plejecentret havde fået gadenavne, og at stuerne havde fået husnumre, så beboerne lettere kunne finde rundt.

Men selv om de syntes, at indretningen og de farver, der var brugt på væggene i centret, var flotte, så kunne de godt tvivle på, at beboerne ville synes det samme.

”Vi synes, at det var lidt for moderne i udtrykket til den generation, der kommer på plejecenter nu”, sagde de.Gå tilbage