En skole med fokus på fællesskaber

Antimobbestrategi
SOSU FVH har en fællesskabsorienteret tilgang til mobning. Det betyder, at vi forstår mobning som en særlig uhensigtsmæssig form for fællesskab, der bygger på, at man i en ekstrem grad holder nogen uden for og dermed skaber en angst for at blive ekskluderet.

Mobning opstår, når forfølgelse eller eksklusion bliver ekstrem. Det er uanset om handlingen foretages uden at ville skade eller om den opleves skadende af den, det går ud over. Uanset intentionen så udgør det at berøve et individ social anerkendelse eller værdighed en form for psykisk tortur for den person, der rammes. Det kan ske gennem gentagende ydmygelser, usynliggørelse eller skade på individer eller deres ejendele.

Forfølgelser og eksklusioner kan ske i fysiske og digitale rum. Men det digitale rum kan forstærke konflikter og usikkerhed med en styrke og hastighed, der er kraftigere end det, der sker i klasselokaler. Derfor er vi særlig opmærksomme, når konflikter og usikkerhed rykker over på digitale platforme.

Mobning drives af et dårligt socialt klima i klassen og derfor forebygger vi bedst ved at sikre, at alle elever er inkluderet og en del af et fællesskab. Samt at klassernes store og små fællesskaber fungerer sammen.
Når mennesker er samlet, vil der være roller og fællesskaber, der skal etableres og forhandles. Det er sunde mekanismer, som vi støtter. Men når vi ser tendenser, der går mod en usund magtbalance eller eksklusioner, så hjælper vi fællesskabet tilbage på rette spor. Det gør vi ved at arbejde med grupperingerne i klassen og italesætte fællesskabet. Når eleverne bakker op om fællesskabet og trivsel, modvirker de mobning.

Inkluderende og rummelige fællesskaber er mobningens modsætning. På den måde er skolens forebyggelsesstrategi at arbejde kontinuerligt med fællesskaber, grupperinger og roller. En god skolekultur, hvor man tager ansvar for hinanden, er et fælles anliggende. Det er alle medarbejdere og elever, der støtter op om inklusion og siger fra over for eksklusion.
Skolens ledere og undervisere er rollemodeller i opbygningen af gode gruppedynamikker og fællesskaber. Den måde, som de møder hinanden og eleverne på, smitter af på elevernes fællesskaber. De er samtidig med til at etablere et positivt og rummeligt fællesskab for klassen og på skolen.

Hvis en elev eller gruppe af elever på skolen ser mobning eller selv bliver udsat for mobning, er det vigtigt at sige det til nogen, fx kontaktlæreren eller uddannelsesvejlederen. Herefter sættes en eller flere handlinger i gang.
Skolen tager altid henvendelser om mobning alvorligt og handler med det samme. Da sager om mobning er forskellige, kan forløbet se forskelligt ud. Men skolen vil altid afdække mobningens omfang, beskytte de involverede parter og hjælpe fællesskabet på rette vej igen.

Uønsket seksuel opmærksomhed. Forebyggelse, håndtering og opfølgning
SOSU FVH har den forståelse af uønsket seksuel opmærksomhed, at der er tale om chikane og sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd i relation til en persons køn med det formål eller den virkning at krænke denne persons værdighed og skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.
Skolen arbejder med forebyggelse af seksuel chikane gennem ligestilling og trivsel. I den årlige elevtilfredshedsundersøgelse (ETU) spørges der ind til uønsket seksuel opmærksomhed. Svarene ved det spørgsmål behandles altid i den samlede vurdering af skolens resultater i ETU’en

Hvis en elev på SOSU FVH oplever uønsket seksuel opmærksomhed fra en anden elev på skolen, skal eleven snakke med sin kontaktlærer, som handler på henvendelsen.
Herefter iværksættes en eller flere indsatser, der skal afdække omfanget og karakteren af den uønskede seksuelle opmærksomhed.
Skolen tager altid henvendelser om uønsket seksuel opmærksomhed alvorligt og handler med det samme. Da sager om uønsket seksuel opmærksomhed er forskellige, kan forløbet se forskelligt ud.
Men skolen vil altid afdække omfanget og beskytte de involverede parter og følge op på indsatserne.
Hvis en elev på SOSU FVH oplever uønsket seksuel opmærksomhed fra en ansat på skolen, skal eleven kontakte den lokale afdelingsleder personligt, elektronisk eller telefonisk.

Klageadgang
Hvis en elev eller forældre (elever under 18 år) vurderer, at skolen ikke på passende vis håndterer problemstillingen, kan man klage til skolen. Klagevejledningen er tilgængelig på skolens hjemmeside.
Hvis skolen ikke løser en problemstilling med mobning tilfredsstillende, kan eleven klage til Den Nationale Klageinstans mod Mobning. Klageformularen ligger på deres hjemmeside.