Videooptagelse

1. Planlæg din video

Når du skal producere en video er det en god ide at forberede dig godt. Brug et storyboard og skriv stikord til indhold eller virkemidler, som du skal huske at have med. Ofte er det en god ide at gøre din video kort, for at fastholde opmærksomheden hos dem der skal se din video. Klik her og hent et eksemple på et storyboard (drejebog).

Når du har gennemtænkt videoens budskab og virkemidler, skal du vælge udstyr – det kan fx være din smartphone, PC med eksternt kamera, videokamera eller en iPad/tablet.

Hvis du bruger iPhone eller iPad, kan en App der hedder Videolicious i mange tilfælde være til nytte. Hvis du bruger Videolicious optager du først billeder/videoklip, og derefter optager du lyd som speak hen over. Du kan kun optage 1 minuts video. Du kan hente Videolicious gratis i App Store.

2. Optag din video

Lav først en lille test og afprøv om lyd, lys og perspektiv er som du ønsker. Optag din video i en optagelse – du kan bagefter let klippe noget ud. Det er lidt vanskelige at sammensætte flere filmklip, men bestemt ikke umuligt. Det er til gengæld meget vanskeligt at rette op på en dårlig lydoptagelse.

3. Klip i din video

Der findes mange forskellige programmer til redigering af video – jo mere man vil ændre og tilføje, jo vanskelige er det at lære programmerne at kende. Dit udstyr afgør også, hvilket program du kan bruge.

Ipad og iPhone: Der findes allerede et klippe værktøj i din Fotomappe, som du ret enkelt kan bruge.
Mac og iPad: iMovie er et godt værktøj, også hvis du vil mere end klippe.
PC: Movie Maker er et godt værktøj, når du skal klippe eller vil lidt mere. Movie Maker findes på de fleste pc’er eller kan downloades. Derudover findes der mange andre programmer til redigering af video på pc.

NB: En helt enkel måde at redigere på, er at bruge PowerPoint. Overfør din video til din PC. Åben PowerPoint og hent videoen ind i PowerPoint. Klip din video direkte i PowerPoint, tilføj effekter og gem igen din video på din PC. Du kan dog kun beskære i hver ende af videoen; ikke klippe et stykke ud.

4. Del din video

Hvis du kun skal vise videoen en enkelt gang i klassen, kan du blot lade videoen være på din enhed og slutte den til projektoren i kassen. Hvis andre skal kunne se din video, må du uploade den til fx YouTube eller FB og dele med link. Se en vejledning og 3 læringsvideoer til YouTube her.

Klik her og hent vejledning til videooptagelse som et dokument.